Bioblitz Ribersborg


Start:
2022-09-03
11:00
Slut:
2022-09-03
15:00
Dykledare:
Alf Larsen
Båtförare:
Svårighetsgrad: Lätt
Maxdjup: 0 meter

Redigera evenemang Ändra Ta bort evenemanget Ta bort Ställ in evenemanget Ställ in Klicka för att skriva ut dykprotokol Dykprotokol Klicka för att skriva ut redovisning Redovisning Klicka för att skriva ut ICE ICE

Naturum Öresund kommer att genomföra en Bioblitz den 3 september.

En bioblitz är en artjakt på en bestämd yta under en viss tid. Amatörer och experter hjälps åt att hitta så många arter som möjligt. Den här bioblitzen handlar om livet på stranden och under ytan, 300 m ut i havet och 300 m upp på land. 

Naturum kommer att bjuda in allmänheten för att deltaga och kommer att att ha evemang runt detta hela dagen.

Vi som dykare/fridykare är välkomna att deltaga, främst för inventeringen i havet och då det är lite mer djup (300 m ut från strandlinjen är djupet omkring 2-2,5 m så inga djupdyk alltså). 

Ta gärna med familj, släkt och vänner. Det blir stora möjligheter till familjefest, en stor uppplevelse och ett stort nöje!

Upplägg MSDK:s medverkan Bioblitz den 3 september 2022 på Naturum Öresund

Det övergripande syftet med en bioblitz är att under ett dygn hitta och identifiera så många arter som möjligt inom ett avgränsat område (både på land och i havet).

För naturum Öresund är dock det viktigare att bioblitzen väcker engagemang och lockar till sig så mycket människor som möjligt, och ökar människors intresse för naturen.

Bioblitzen pågår under en dag uppdelat i tre pass.

  • Gryning kl. 05.00 – 09.00
  • Dag kl. 11.00 – 15.00
  • Skymning kl. 18.00 – 22.00

MSDK deltar kl. 11.00 – 15.00 då naturum Öresund har öppet och allmänheten kommer att deltaga.

Vi från MSDK kan främst bidraga med att hitta och visa upp det som finns under ytan. Detta kan vi göra genom att dels fotografera/filma det vi hittar under ytan och dels ta med oss upp mindre djur, räkor, musslor, alger, växter, m.m i burkar som vi sedan kan visa upp och låta barn och vuxna vara med och artbestämma detta. Naturum tillhandahåller burkar att samla in djur och växter i.

Naturum kommer även att tillhandahålla planscher, och marina artböcker, som vi och allmänheten kan använda.

Vi delar upp oss i grupper som turas om att vara i vattnet och på land (ca 45 min perioder). Vi kommer att ha två bildskärmar till vårt förfogande för att visa vad vi fotat/filmat.

Vi kommer att finnas i anslutning till Malmö Museers vattenbuss och kommer även att ha hjälp av dem för att artbestämma eller med hjälpmedel för att titta närmare på vad vi hittat. Dom har tillgång till förstoringsglas, mikroskop, storbildsskärm m.m.

Då vi är i vattnet kan vi även samla in skräp vi hittar. Naturum kommer att sätta upp en container för den skräp som under dagen hittas inom området på land och i hav.

Jag planerar att göra ett dyk under morgonpasset för att ta lite bilder, som vi kan använda direkt kl.11 då evenemanget öppnar för allmänheten. 

Naturum ordnar en enklare förtäring för oss som deltar från MSDK.

Läs mer om Bioblitzen på naturums hemsida - https://www.naturumoresund.se/bioblitz.

//Alf

Vår klubblokal på Strandgatan 5

Du måste vara inloggad för att kunna se vem som är bokad på utfärden

Båtutfärder

Samling, om inget annat har angetts, är nere på klubben, vi försöker tänka på miljön och ekonomin genom att samåka, men även för att det finns begränsat med parkeringsplatser där vi lägger i båten.
Vi gör oftast två dyk och vi är ute en hel dag så ta med dig vatten och matsäck. Vi kör sällan in till land om vi är ute på vrak.
Du behöver ingen egen parkamrat, det fixar vi åt dig.

Medlemskap

Bara medlemar får följa med på våra båtutfärder, dock kan du boka dig som gäst och betala på plats. Du kan även sätta in pengarna direkt på vårt BankGiro eller swish som du visar upp för dykledaren eftersom det kan ta några dagar innan vi kan registrera pengarna.

Loggbok och Certifikat

Du bör ha med dig din loggbok och certifikat till utfärderna, dykledaren kan be dig styrka att du har rätt behörighet för dyket. Dykledaren har ansvaret för utfärden och har rätt att be dig avstå från dyk om han/hon anser att du inte har den utbildningen eller erfarenhet som krävs för dyket.

Luftfyllning

På alla dyk gäller det att man har fyllda flaskor när man kommer till utfärderna, vi har inte möjlighet att fylla flaskor innan utfärden, det skulle ta för lång tid.
Efter dyket så försöker vi fylla alla flaskor om det är möjligt.

Hyra av utrustning

Vi har Flaskor, BCD och regulatorer (men inga dräkter) som våra medlemmar kan hyra när vi inte har någon kurs. Det brukar gå bra under sommaren men på vår och höst så är utrustningen som oftast upptagen i kursverksamheten.