Vrakdyk Heldarstindur


Start:
2022-08-14
08:00
Slut:
2022-08-14
16:30
Dykledare:
Joakim Gullstrand
Båtförare:
Conny Kristoffersson
Svårighetsgrad: Medel
Maxdjup: 22 meter

Redigera evenemang Ändra Ta bort evenemanget Ta bort Ställ in evenemanget Ställ in Klicka för att skriva ut dykprotokol Dykprotokol Klicka för att skriva ut redovisning Redovisning Klicka för att skriva ut ICE ICE

Vi kommer att ta oss ut till Heldarstindur och det finns plats 4 dykare utöver dykledare och båtförare.

OBS! Båtförare sökes till utfärden.

Dykare nummer 5 och därefter står därmed automatiskt på reservlistan. Med tanke på djup och dykplats är det bra med en viss dykerfarenhet (t.ex. Padi Advanced eller CMAS**) och om du är osäker så prata med dykledaren innan du bokar upp dig. Eftersom vi är ute hela dagen behöver ni ta med er en matsäck med dricka och er packning bör vara vattentät och liten för att alla ska få plats.

Det är viktigt att ni avbokar er så tidigt som möjligt om ni får förhinder för att ge plats till andra dykare och för att ge dykledaren en möjlighet att förbereda utfärden.

/joakim

 

****

Uppdatering den 10:e augusti. 

Ser ut att bli en fin dykdag på söndag och dykarna 1-4 är klara för att följa med. Om ni inte kan så var snällla och medela så fort som möjligt genom att avboka er. 

Båten kommer att hämtas upp av Conny redan på lördagen och därmed möte vi upp Conny i Skillinge på söndagsmorgonen. 

Vi samlas kl 8 på MSDK för att fylla luft etc och sen åker vi senast 8:30 mot Skillinge där båten kommer att läggas i. 

/joakim

****

Uppdatering den 13:e augusti. 

Allt ser fint ut inför söndagens utfärd, så vi träffas kl 8 på msdk. Glöm inte att packa för två dyk samt ta med vatten. Ser ut att bli varmt.

/joakim

 

 

 

Heldarstindur

Typ av fartyg:
färöiskt fiskefartyg

Tekniska data:
Längd: 29.5 m
Bredd: 7.6 m
Storlek:
Maskin:
Skrov: stål
Last: Utan last vid förlisningen


Historia:
Byggd 1976 i Stettin. Sprang läck i oktober 1990 norr om Bornholm. Den färöiska besättningen räddades av danska sjöräddningen men båten var satt på autopilot med kurs mot svenska kusten. Hon tuffade vidare för egen maskin hela tiden tagande in mer och mer vatten. Svensk sjöräddning mötte upp och satte in pumpar, man föreslog också att sätta henne på grund men besättningen vägrade. Utanför Skillinge sjönk hon plötsligt mycket snabbt. Vissa menar att det hela var ett försäkringsbedrägeri. Hon kostade 5 miljoner att bygga men var vid förlisningen försäkrad för mellan 10 och 20 miljoner. (Full ersättning betalades ut.)

Dykdjup (botten/däck): 22 / 16 m

Allmänt om dykningen:
Vraket ligger på sin babordssida och är självklart mycket välbevarad. Det går att simma in på flera ställen, t.e.x på bryggan eller in i last- eller beredningsrum.

Du måste vara inloggad för att kunna se vem som är bokad på utfärden

Båtutfärder

Samling, om inget annat har angetts, är nere på klubben, vi försöker tänka på miljön och ekonomin genom att samåka, men även för att det finns begränsat med parkeringsplatser där vi lägger i båten.
Vi gör oftast två dyk och vi är ute en hel dag så ta med dig vatten och matsäck. Vi kör sällan in till land om vi är ute på vrak.
Du behöver ingen egen parkamrat, det fixar vi åt dig.

Medlemskap

Bara medlemar får följa med på våra båtutfärder, dock kan du boka dig som gäst och betala på plats. Du kan även sätta in pengarna direkt på vårt BankGiro eller swish som du visar upp för dykledaren eftersom det kan ta några dagar innan vi kan registrera pengarna.

Loggbok och Certifikat

Du bör ha med dig din loggbok och certifikat till utfärderna, dykledaren kan be dig styrka att du har rätt behörighet för dyket. Dykledaren har ansvaret för utfärden och har rätt att be dig avstå från dyk om han/hon anser att du inte har den utbildningen eller erfarenhet som krävs för dyket.

Luftfyllning

På alla dyk gäller det att man har fyllda flaskor när man kommer till utfärderna, vi har inte möjlighet att fylla flaskor innan utfärden, det skulle ta för lång tid.
Efter dyket så försöker vi fylla alla flaskor om det är möjligt.

Hyra av utrustning

Vi har Flaskor, BCD och regulatorer (men inga dräkter) som våra medlemmar kan hyra när vi inte har någon kurs. Det brukar gå bra under sommaren men på vår och höst så är utrustningen som oftast upptagen i kursverksamheten.