|
|
Positionen rättad med DrDepth 2012-07-27
Birger Jarl var en svensk örlogsfregatt med 42 kanoner, ritad av Fredrik Henrik af Chapman.
Birger Jarl byggdes 1808 i ek, 146 fot lång (43,8 meter), 36 fot bred (10,8 meter) och djupgående var 11 fot (3,3 meter).
Birger Jarl möte sitt öde den 28 april 1813.
Den 26 april lämnar "Birger Jarl" Karlskrona med 173 besättningmän för att segla till Malmö och lämna över besättningsmän till skeppet "Gustav III"
Birger Jarl stöter till ett grund på väg ut från Karlskrona, natten till den 27 april börjar "Birger Jarl" att ta in vatten man tror att det var en planka i skrovet som hade lossnat när hon gjorde grundstötningen.
Besättningen upptäcker inte detta förrän på morgonen den 27 april, då hade vattnet stigit så mycket att det var lönlöst att försöka pumpa ut allt vattnet.
Man försökte nå den danska kusten genom att kappa akterseglet (mesanmasten), detta försöket att rädda alla besättningsmännen vissade sig vara meningslöst.
"Birger Jarl" kör förstäven (kölens fortsättning uppåt längst förut på ett fartyg) rakt in i vågorna, vattenfylldes och sjönk. Kapten Heilmstjerne lyckades frigöra jollen som fanns i aktern och tillsammans med Löjtnant Nyeberg, en krigs officer, Major Hagelström och ytterligare sex besättningsmän lyckades dom ro med jollen in till kusten.
Den övriga besättningen fick sätta livet till, omkring 160 män drunknade den 28 april 1813.
Vraket upptäcktes 1974 på 25-27 meters djup, enligt rapporterna var hon välbevarad med skrovet i ett stycke och kanonerna kvar i sina lavetter.
Numera är skrovet till stora delar kollapsat men kanonrören ligger kvar på botten. Då jag var där den 10 augusti 1997 så fanns en del kanonrör kvar.
Att tänka på:
Då vraket har legat på havetsbotten mer än hundra år så gäller fornminneslagen, det betyder att man inte får röra något på platsen även ankring av båtar/fartyg är förbjudet på platsen.